Полезно

Яжте картофи за подобряване на паметта

Те имат разнообразни приложения и са изключително питателен и ценен източник на лековити съединения, когато се консумират с богатата на влакнини кора.

 

Полезни вещества:

 

Антоциани – Съдържат се в кората на цветните сортове картофи (лилави, сини и червени). Представляват антиоксидантни багрила и предпазват от рак и сърдечносъдови заболявания.

Витамин В6 – Този витамин от групата В предпазва сърцето, освен това облекчава симптомите при депресия, безсъние и предменструален синдром (ПМС).

Витамин С – Тъй като се консумират в големи количества, картофи­те са сред основните източници на витамин С. Той е важен антиокси- дант, предпазва организма от свободните радикали и подобрява функцията на имунната система.

Инхибитори на протеазата – Съществуват данни, че те потискат развитието на рака както в началните, така и на по-късните етапи.

Калий – Храните с богато съдържание на калий като картофите ук­репват сърдечносъдовата система и понижават риска от образуване на камъни в бъбреците.

Кафеена и ферулиева киселина – Тези фитохимикали се сре­щат в кората на картофите и действат в синергия срещу вредните канцерогени.

Сапонини - Понижават риска от сърдечносъдови и ракови заболя­вания.

Сложни въглехидрати – Те са източник на енергия и помагат при депресия и киселини. Освен това подобрят функцията на паметта.

Хлорогенова киселина – Счита се, че тя предотвратява рак, тъй като възпрепятства образуването на причиняващите го азотни съеди­нения.

За максимална полза

За да не се лишавате от повечето хранителни вещества, консумирай­те картофите необелени, при това печени, приготвени в микровълно­ва фурна или на пара. Ако все пак решите да ги белите, отстранете кол­кото е възможно по-тънък слой от кората им. Ако ги варите, не отстранявайте кората и използвайте бульона, тъй като именно там отиват много от витами­ните от групата В.

Порция здраве

В резултат на изследвания, проведени сред здрави възрастни хора с отслабнала памет, е установено, че консумацията на една чаена чаша картофено пюре значително подобрява краткосрочната и дългосрочната памет. Учените изказват хи­потезата, че картофите стимулират синтезирането на химика­ли, стимулиращи паметта.