КАРТОФИ

Картоф суров небелен

Хранителна стойност за 100 г

# Енергия 80 kcal 320 kJ
# Въглехидрати 19 г
# Растителни влакна 2.2 г
# Мазнини 0.1 г
# Белтъчини 2 г
# Вода 79 г

# Тиамин (вит. B1) 0.08 мг
# Рибофлавин (вит. B2) 0.03 мг
# Ниацин (вит. B3) 1.1 мг
# Витамин B6 0.25 мг
# Витамин C 20 мг
# Магнезий 23 мг
# Фосфор 57 мг
# Калий 421 мг
# Натрий 6 мг

В зависимост от растежа си картофите се делят на първи ранни, втори ранни и основна реколта. Първите бързо образуват малки клубени, а последните по-бавно образуват големи клубени.

Кожите на картофите могат да бъдат с кафяв, жълт, розов, червен и лилав (понякога наричан „син“) цвят. Месото им може да изглежда бяло или да съответства на цвета на кожата. Младите и ранните картофи не са предназначени за съхраняване, докато тези от основната реколта се съхраняват добре.

Продавачите могат да обозначават картофите по различен начин:

* “за варене” — запазват формата си при варене;
* “за печене цели” — запазват формата си само при печене;
* “за печене” — опечени, имат добър вкус;
* “салатни” — годни за салата, стегнати и с восъкоподобно месо след варене;
* “за пюре” — при пюриране образуват гладко пюре, без влакна и зърна;

 

Сладкият картоф не е истински картоф. Той е отделен вид и е част от друго растително семейство — Convolvulaceae.

 

Картофите имат високо съдържание на въглехидрати и съдържат белтъчини, минерали (особено калий) и витамини, включително витамин С. Прясно извадените картофи съдържат повече витамин С от съхраняваните дълго.

Младите картофи имат предимството, че съдържат по-малко токсични химикали. Тези картофи са чудесен хранителен източник. Обелени, дълго съхраняваните картофи имат по-малка хранителна стойност, въпреки че все още съдържат калий и витамин С.

 

От картофи могат да се произвеждат също нишестте, брашно, алкохол, декстрин и фураж.

Картофите (особено смачканите на пюре) имат висок гликемичен индекс, който ги изключва от много диети.

 

Картофите се приготвят за ядене по много начини: с кожа или белени, цели или нарязани, с или без подправки. Единственото изискване е да бъдат сготвени, за да се освободи нишесттето от клетките и да стават за ядене. При готвене се разрушават също и пиритрините, които се съдържат в тях във високи концентрации. Поради риска за здравето, който носи консумацията на пиритрини, като стомашни оплаквания, прилошаване, ерозия на стомашната лигавица и рак на червата при продължителна консумация на лошо сготвени картофи, сурови картофи не бива да се ядат. Повечето консуматори ядат картофите горещи, но няколко основни рецепти с картофи включват готвене на картофите и последваща консумация студени — картофена салата и чипс. Една от често използваните форми на консумация е под формата на картофено пюре: обелените и сварени картофи се смачкват и сместват с масло, сметана и/или други добавки.

 

В други ястия картофите се пекат цели, варят, готвят се на пара, пекат се нарязани на фурна, пържат се, настъргват се и се правят на кюфтета или кнедли. Картофите, за разлика от много храни, могат лесно да се сготвят в микровълнова фурна и при това да запазят почти цялата си хранителна стойност, ако се покрият с надупчено фолио, за да се предотврати изпаряването на водата — така картофите стават като печени. Парчета картофи са често срещана съставка в различни яхнии.